dinsdag 20 oktober 2015

Recepten met appel

Twee kratten vol appels kwamen er van mijn appelboom af. Vorig jaar verwerkte ik alles tot appelmoes. Een mooie voorraad voor de winter, maar eigenlijk teveel. Daarom verzon ik deze keer ook wat andere toepassingen.


Een appelflap. 

Bladerdeeg ontdooien. Plakje door midden snijden.
Een appelpartje in hele dunne plakjes snijden en in het midden van een deel bladerdeeg draperen. 
Bestrooien met kaneel. 
Andere bladerdeeg deel er over heen. 
Met een vork de randen dichtdrukken.
Met een scherp mes bovenin inkepingen maken. 
Met melk bestrijken. 
Bestrooien met (kokosbloesem)suiker. 
20 Min. in de oven op 200 gr. C.


Dessert.

Appel in stukjes. 
In een pan met een bodempje water zacht laten worden. 
Een scheut vlierbloesemsiroop erbij.
Af laten koelen (niet helemaal koud laten worden vond ik het lekkerst).
Serveren met yoghurt (of kwark). 
Beetje kaneel erover. 



Ontbijt. 

Rijstmelk
Havermout
Gedroogde abrikoos in stukjes
Appel met citroensap en kaneel in stukjes. 

De appelstukjes had ik over van deze cake: 




Appelcake van de bakplaat

Het recept is een combi van twee recepten die ik vond op internet. 

300 gr. zachte boter
275 gr. lichte basterd suiker
300 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren
kaneel
zakje vanillesuiker (optioneel)
appels 
citroensap

Eerste de boter en de suiker mixen tot een luchtig geheel.
Daarna een voor een de eieren erbij.
De bakmeel spatel je erdoor totdat alles is opgenomen. 
Appels schillen en in schijfjes snijden. 
Besprenkelen met citroensap en daarna kaneel er over. 
50 minuten in de oven op ca.155 gr. C 

Op Pinterest heb ik een prikbord aangemaakt met recepten die ik heb geprobeerd en door mij akkoord zijn bevonden. Je vindt 'm hier. (klik)

Toen had ik nog een dikke krat vol appels over en daar heb ik appelmoes van gemaakt. 
Ik gebruik de appelmoes ook voor hete bliksem. 

Warme herfstgroet
Anita 

Ps: dit jaar heb ik suiker door de appelmoes gedaan. Vorig jaar deed ik dat niet, maar ik merkte dat, ondanks dat de potten vacuüm zijn, niet alle potten goed bleven. Suiker is in geval van conserveren niet zo'n slecht idee. 


10 opmerkingen :

  1. Lekker. Hier ook veel appels.
    Ja suiker is voor het conserveren nodig. Sterialiseren doe ik ook tegenwoordig , ben je zeker dat het goed blijft. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Appel is ook lekker om in dunne plakjes te drogen. Blijft ook erg lang goed in open weckpot zitten zee bij mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Die appelcake lijkt me lekker zeg! Appelflappen maak ik ook wel eens.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Heerlijk hoor Anita,
    Al die verrukkelijke recepten waarvoor je je appels kunt gebruiken. Ik krijg gelijk trek..
    Fijne dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat een heerlijke dingen schotel je ons voor Yammie

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er goed uit! Had je ook nog aan rozijntjes gedacht? Ik vind je zondagsche posts op Facebook zo leuk! Ik bak niet (ooit....) en ik kijk niet naar het programma, maar van jouw posts geniet ik iedere week weer!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mmmm... het ene klinkt nog heerlijker dan het andere!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt heerlijk en vooral in deze tijd van het jaar....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Appelflappen, dat ik daar niet aan dacht. Dit weekend met een tombola weer heel wat appels en peren gewonnen. Ik lust geen appelsmoes, dus ik hoop komend weekend een cake te maken en misschien laat ik de kinderen elk hun appelflap maken.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!