Een kastje per dag: overzicht houden

Overzicht geeft rust.
Het is echt waar. Helaas.
In chaos, ook dierbare chaos, verlies je het overzicht.
En in tegenstelling tot wat je graag zou willen; chaos nodigt niet uit om op te ruimen.
Niet bij volwassenen. Ook niet bij kinderen.
Mopperen dat de kinderen hun spullen niet opruimen is vrij zinloos. Ik zou er zelf ook geen gat in zien.
Zoveel spullen om mee te spelen, zoveel schriften, papier, tekenblokken om in te kleuren, zoveel kleurplaten half afgemaakt. Maar in de chaos van al dat papier gaan mijn kinderen niks zoeken. Ze pakken iets wat voor handen is en gaan daar mee verder. Of printen weer een nieuwe kleurplaat uit.
Er zit dus niets anders op dan dat ik zelf orde in de chaos breng. Ze even op weg help.
En voor je het weet vind je verborgen schatten terug.
Gemma: 'Oh dáár zijn de strijkkraalplaten!'


Voor Na. 
Ik heb de kast al vaker opgeruimd, maar zag nu pas dat de middelste plank er scheef in zat.

15 opmerkingen

 1. Ehm... ik zie niet zo heel veel verschil als ik eerlijk ben. Of ben ik nou vervelend? Ik fluister dit bericht.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. :-)
   Ook niet bij het onderste vak? Daar lag alles op elkaar gestapeld. Er is een krat aan papier uitgegaan. Het bovenste vak heb ik niet veel aan veranderd.
   Misschien blokkeert dochter het zicht teveel. Gelukkig zie ik het zelf wel :-)

   Verwijderen
 2. Waarom dan zoveel? Toen onze zoon klein was, is inmiddels bijna 40, ruimde ik vaak de helft op, dat zette ik dan een poos op de vloering en na een paar maanden ruilde ik de spullen weer en was alles weer leuk om mee te spelen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is natuurlijk altijd de vraag, waarom zoveel. En wat is veel? Ik had er nu last van, dus is het veel.
   Knutselen is de allergrootste hobby van mijn meiden. Stapels tekeningen maken ze. Of maken iets van (strijk) kralen, vilt, garen. En niet vergeten de hoeveelheden die ze van school meenemen. Aan het eind van de dag gaat het gemaakte werk in de kast en de deur dicht. Maar ja, op een gegeven moment wil de deur niet meer dicht ;-)
   Het 'echte' speelgoed, zoals playmobil, ligt weer ergens anders in de woonkamer. Waar ze even geen interesse voor hebben gaat naar zolder.

   Verwijderen
 3. ohh die knutselkast!
  Niets mag ik weg doen want met alles kan worden geknutseld!
  En dan bedoel ik ook ALLES he?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ohh die knutselkast!
  Niets mag ik weg doen want met alles kan worden geknutseld!
  En dan bedoel ik ook ALLES he?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij jou ook?! Draadjes, toiletrollen, lucifersdoosjes you name it. Gooi jij af en toe ook stiekem spullen weg?

   Verwijderen
 5. Heerlijk zo'n opgeruimd kastje je hebt echt eer van je werk. Het valt mij altijd op als ik een kastje o.i.d. opruim wat ik eerder heb uitgeruimd, dat het in een mum van tijd gebeurd is. Heb jij dat ook? Groetjes, Nienke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt zeker. Sinds het kastjesproject stel ik het opruimen niet zo lang meer uit. Ik kan beter beslissen wat wel en niet weg mag. Het is gewoon niet zo'n groot punt meer.

   Verwijderen
 6. Bij ons is de knutselkast ook vaak een chaos die chaos is vaak wel een aanzet tot creatieve ideeen. Maar goed af en toe opruimen is noodzakelijk dat is waar

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit altijd in tweestrijd over chaos. Enerzijds zet het me aan tot creativiteit, hou ik wel van een huishouden van Jan Steen waar altijd wat te doen is. Maar in de praktijk wil ik het graag netjes. Misschien is het ook de fase van mijn leven. Dus af en toe opruimen, dat brengt ook weer nieuwe inspiratie.

   Verwijderen
 7. Je hebt helemaal gelijk. Chaos geeft onrust, en teveel rommel ontneemt je de lust om nog iets op te ruimen. Maar probleem is soms tijd vinden om dat op te ruimen, maar kastje per kastje moet het wel lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Best een tegenstrijdigheid, nietwaar? Dat je handen juist níet gaan jeuken als er chaos is. Tijd vinden is altijd een uitdaging. Als ik nu terugkijk naar de begindagen van het kastjesproject dan vraag ik me echt af waar ik de tijd vandaan haalde. Ik maakte er tijd voor, uit een soort noodzaak, omdat ik het anders wild een huis.
   Per dag kleine stukjes is ideaal. En het levert zo ontzettend veel op.

   Verwijderen
 8. Chaos nodigt niet uit om op te ruimen....ja, zo is het helaas....
  Jouw schrijven hierover stimuleert me altijd wel ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik zie het bij mijn eigen dochter. Vorige week liep ze haar kamer in en ging spelen met het eerste wat ze zag. Nu ze aan het opruimen is, elke dag een kwartier, ziet ze hoe het kan zijn in zo'n korte tijd. Ze heeft de vloer leeg, haar bureau opgeruimd en de bovenkant van de ladekast opgeruimd. Vandaag is 'achter de deur' aan de beurt. Zo doen we elke keer een stukje en omdat ze het zelf doet, weet ze waar de spullen blijven. Want als ik opruim, kan ze niks meer vinden.... Heel fijn dat het minder chaotisch oogt, want dan is een slaap/speelkamer fijner om te zijn.
  x Emilie

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!