Een kastje per dag: wat zit er in de voorraadkast

Deze post wil ik al heel lang delen. Het kwam er gewoon niet eerder van. Nu eindelijk wel.
Doordat ik steeds meer zonder pakjes en zakjes ben gaan koken en bakken, werk ik met heel andere ingrediënten. Gek genoeg heb ik nu opeens heel veel pakjes en zakjes in de kast :-)
Al regelmatig ben ik aan het reorganiseren geweest, de laatste keer was sinds de komst van een nieuwe keukenmachine afgelopen zomer. Die machine wilde ik voor het grijpen hebben staan, dus een plek in de la was het meest handig. Dat betekende dat de bakingrediënten weer naar een andere kast moesten.


Wie hier al langer komt lezen, weet dat er af en toe nieuwe philipsapparatuur aan het huishoud arsenaal wordt toegevoegd. 


De ingrediënten voor bakken zitten nu in een la in de grote voorraadkast. Het was aanvankelijk nog een beetje rommelig en vol, maar inmiddels ziet het er al beter uit. 


In deze la heb ik nu alle bakvormen en de keukenmachine. 

Een voorraad aanleggen
Koken 'from scratch' en koken zonder vastomlijnde recepten vergt een hele andere aanpak. Om het mezelf makkelijker te maken stelde ik (al weer lang geleden) een lijst samen van producten die altijd handig zijn om in huis te hebben. Wanneer de Ekonoom weer verse groente heeft gebracht kan ik hiermee eigenlijk altijd wel een maaltijd samenstellen.
Het is nog een beetje een mengeling van traditionele producten die inmiddels als ongezond worden geschouwd (zoals geraffineerde suiker en bloem en meel) en een aanvulling van nieuwe gezondere producten (zoals amandelmeel, speltmeel, kokosbloesemsuiker). Met name voor bakken gebruik ik nog wel basterdsuiker vanwege de structuur en het bakeffect.

blik of pak tomaten (gezeefde, gepelde, in blokjes)
kleine blikjes tomatenpuree
fruit in pot of blik
mais
pesto
appelmoes
vis in blik
zelfgemaakte soepballetjes (in vriezer)
tortilla's

diverse soorten pasta:
penne, tagliatelle, spaghetti, macaroni van diverse graansoorten
couscous
rijst: zilvervlies, basmati, risotto, dessertrijst
linzen, kikkererwten

bonen in pot of blik:
kidneybonen, reuzenbonen, zwarte bonen

kokosmelk
houdbare melk
houdbare slagroom
houdbare kookroom

(spelt)bloem
tarwemeel, amandelmeel, kokosmeel, speltmeel, boekweitmeel
zelfrijzend bakmeel
pannenkoekmix
maizena
custard

noten: walnoten, hazelnoten, cashew, amandelnoten
gedroogd fruit: rozijnen, pruimen, krenten, abrikozen, dadels, vijgen, cranberries

suiker: witte, lichtbruine, donkerbruine basterdsuiker, (fijne) kristalsuiker, rietsuiker, ahornsiroop, honing, poedersuiker, kokosbloesemsuiker, palmsuiker

gist
bakpoeder
bakingsoda
vanille extract

mayonaise (Ton's majonais)
ketchup
olijfolie
kokosolie
keukenazijn, witte wijnazijn, balsamico azijn
gembersiroop
chilisaus

Daarnaast nog heel veel kruiden, maar die laat ik even buiten beschouwing.
Soms vallen er producten van mijn lijst af en soms komt er weer wat bij. Pasta wordt nog maar weinig gegeten hier in huis. Ellie lust geen bami, dus dat was al van het menu geschrapt en bij mij ligt het niet altijd even goed op de maag. Ik vermoed dat wanneer de macaroni op is, dat deze niet bijgekocht wordt. Vroeger werd er hier in huis nooit melk gedronken, dus voor die keer dat er pannenkoeken gemaakt werden kochten we verse melk. Maar ja, dan grijp je vaak mis. Sinds Michel de dag begint met pap, ben ik overgestapt op (biologische) houdbare melk. Ik wilde dat ik dat eerder bedacht had.

Bij Smakelijck staat ook een handige lijst, die is helemaal toegespitst op suikervrij en e-nummer vrij. Zover ben ik nog niet helemaal.
Hopelijk heb je er wat aan voor jouw eigen voorraadkast.

Lieve groet,
Anita

6 opmerkingen

  1. Ik mis chocolade en cacaopoeder in jouw lijstje, iedereen in ons gezin is daar verzot op. Bruine suiker blijft bij ons enorm lang staan, gebruiken we eigenlijk zelden. Jammer dat ze die bij ons niet in kleinere hoeveelheden verkopen. We gebruiken vooral rietsuiker en honing.
    Ik merk bij ons op, hoe minder er is hoe meer we er willen van gebruiken, dat is altijd raar om te zien. Is er veel dan blijven we naar onze favorieten grijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar. Cacao heb ik wel in de la, maar ik doe er zo ontzettend lang mee, wel jaren. Kortom, ik gebruik het niet vaak, hoewel toevallig dit weekend wel.
      En die chocolade...ik koop vaak een reep 'voor het bakken' maar die verdwijnt dan toch vaak gewoon in stukjes in het mondje. Of je dan nog van voorraad kunt spreken? :-)

      Verwijderen
  2. Zelfrijzend bakmeel kun je ook van bloem maken. Je voegt bakpoeder toe aan bloem dan heb je zelfrijzend bakmeel. Weer een pak minder. Fijne dag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waar. Ik heb dat wel eens gedaan, maar op een of andere manier vind ik het toch wel handig om een pak in huis te hebben. Ik maakte dan trouwens een hele kilo zelfrijzend bakmeel, dus alsnog een extra voorraadbak in de la :-)

      Verwijderen
  3. Handig zo'n lijstje! Ik herken veel producten, zoals tomatenpuree. Gebruikte ik voorheen nooit, maar sinds ik ook kook zonder zakjes onmisbaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is inderdaad voor heel veel bereidingen geschikt. Beetje italiaanse kruiden erdoor en je hebt weer een saus.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!