Mijn 3 basisbehoeften om te floreren





Welke dingen in het leven zijn wezenlijk voor jou? Wat heb je nodig om te kunnen floreren?

Als ik begin met opsommen wat ik belangrijk vind in het leven, dan kom ik op een aardig rijtje: 

inspiratie, tijd voor mezelf, schrijven, buiten zijn, gezond en lekker eten, contact met gelijkgestemden, en ook stilte en mediteren. 

Als ik het nog wat nader bekijk, dan kan ik het terugbrengen tot 3 basisbehoeften
Goed beschouwd heb ik aan drie kernelementen genoeg. Drie elementen die in mijn basisbehoeften voorzien en mij in balans houden om al het andere te doen.

1. Voldoende slaap
Ik heb mijn nachtrust nodig. Het zorgt dat ik herstel van de indrukken van de dag. Dat mijn lichaam kan ontspannen. Geregeld verschijnen er artikelen over de noodzaak van slaap en hoe het gebrek aan slaap onze gezondheid negatief kan beïnvloeden. Voldoende slaap is geen luxe, maar een noodzaak om lijf en hoofd veerkrachtig te houden. 

2. Spiritualiteit
Spiritueel ben ik eigenlijk altijd geweest. Alleen wist ik niet zo goed hoe ik dat kon gebruiken in het dagelijks leven. Er was ook weinig belangstelling voor. Mijn interesses in de natuur werden weggezet als kinderlijk, onvolwassen en niet wetenschappelijk bewezen. En zo ging het leven verder en bewoog ik me wat in de main stream. 

Toen ik moeder werd in 2008, begon er al een verschuiving plaats te vinden. De echte verandering kwam in 2011 toen ik mijn huis begon op te ruimen [Lees hier hoe het allemaal begon] én ik aan de opleiding spirituele psychologie begon en leerde hoe te mediteren en te werken met energie. Ik zou niet nu niet meer terug kunnen naar mijn oude leven. 

Wanneer je antwoorden zoekt op vragen en je kunt ze door mediteren vinden in jezelf, dan voelt dat als een enorme rijkdom.


3. Creativiteit
Alles wat ik na punt 1 en 2 nog nodig heb is de ruimte om creatief te zijn. Als het lichaam uitgerust is, de energiebanen in het lichaam goed doorstroomd zijn, dan vloeit creativiteit als vanzelf. Wanneer ik een tijd niet heb kunnen schrijven, dan word ik humeurig. En wanneer ik een tijd niets heb kunnen handwerken, dan beginnen mijn handen te jeuken. Iets kunnen scheppen met je handen, heerlijk.....

Warme groet, 
Anita


==================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 


Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 

12 opmerkingen

  1. Rust, reinheid en regelmaat vooral. Daarbij komt cretiviteit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Voldoende slaap, wandelen minstens 6 uur in de week, tuinieren

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja om te beginnen ook goed slapen. Als ik niet goed slaap (een nachtje maakt niet zoveel uit) dan presteer ik minder en dan blijft het voldane gevoel weg.. niet goed dus.
    Dan de wetenschap van het bestaan van mijn vangnet. Dat bestaat uit Ben (uiteraard) en mijn eigen meiden... Ze hoeven niets te doen, maar alleen al de wetenschap dat ze er zijn en achter datgene staan wat ik doe, dat maakt dat ik de hele wereld aankan...
    En ten derde net als jij, de ruimte om creatief te zijn. Of dat nou is met handwerken of met het maken van middeleeuwse kleding, of zoals nu steeds meer, met het nieuwe project waar ik onlangs mee begonnen ben...
    Maar er is nog een vierde behoefte nl. regelmaat, ik ben echt een mens van regelmaten. Vaste dagen voor vaste dingen... dan gaat het het allerbest met mij...
    Alle andere zaken zijn prachtige extra's maar deze drie zijn wel de belangrijksten...
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat omschrijf je dat mooi. Ja, het gevoel dat je dierbaren achter je staan, is een enorme steun.
      Regelmaat, daar herken ik me ook wel in. Een ander zal het saai vinden, maar regelmaat geeft mij veel vrijheid.

      Verwijderen
    2. Ik ben benieuwd naar je nieuwe project.

      Verwijderen
  4. Helemaal alleen zijn. Helaas lukt dit zelden...

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat maakt vast dat je van elk moment alleen nu extra geniet.

      Verwijderen
  5. tijd voor mezelf, ruimte, overzicht liefs xx

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goede vraag. Slapen, ja, dat doe ik te weinig omdat ik het zo jammer vind om 's avonds ('s nachts op bed te gaan). Creatief bezig zijn, ook wel een voorwaarde. Gezond eten (na een halve reep en halve zak chips dit schrijven, oeps) is denk ik ook een goede voor me. Ik ga er eens over nadenken en ze voor mezelf opschrijven EN toepassen.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!