Bakken met de airfryer

Als je eenmaal de gemakken van de Airfryer hebt ontdekt voor het maken van patat, het opwarmen van snacks en je gegrilde kippenbout of kibbeling, dan wil je vast graag op zoek naar de andere mogelijkheden van de Airfryer!


Waarom is een Airfryer ook al weer zo'n ideaal ding?


  • je hebt geen frituurvet nodig - dus je patatten zwemmen niet in het vet en je hebt geen frituurvet dat bij het afval moet.
  • heel kort voorverwarmen
  • past makkelijk in een keukenkastje of in de bijkeuken
  • is zuinig in gebruik
  • makkelijk mee te nemen naar de camping! 
  • veel minder bakgeuren dan een frituur
  • en vooral multifunctioneel (want ook geschikt om vlees in te braden, ei in te koken, quiche in te bakken. Of een cake)

De XL of de XXL?

Philips kwam als eerste op de markt met de Airfryer.
Wij hebben het eerste type gehad (zie foto hieronder) en nu hebben we het tweede, iets grotere type  XL.  Deze kan tot 5 porties in een keer verwerken. Dat is prima voor ons als gezin van 4 met twee basisschoolkinderen. Het mandje is groot genoeg voor een zak diepvriespatat en dat is genoeg voor ons vieren. De XXL heeft uiteraard meer capaciteit, want kan tot 1,4 kg patat in een keer verwerken! Er zit een dubbele bodem in en dat voorkomt dat hij teveel gaat roken. Dat is wel eens een issue met de XL die wij hebben. 

Dan is er nog de XXL Premium. Vergelijkbaar met de gewone XL, maar dan met verkorte baktijden. 

Er zijn tal van accessoires te verkrijgen. O.a. een  maar er zijn ook roosters waarmee je popcorn in de airfryer kunt maken.  

Hoe bak je een cake in de Airfryer?


Afgelopen zaterdag bakte ik een cake in de airfryer. Die cake was zo goed gelukt dat ik 'm hier even (virtueel dan) wil delen. Met het recept erbij.
De aanleiding was een cake-recept waarbij de boter vervangen werd door appelmoes. In het recept stond dat de cake compact zou blijven en niet zou rijzen zoals je gewend bent van een gewone cake.

Wat als ik een kleinere bakvorm zou nemen? Ik bedacht me dat ik een cakeblik had van de Airfryer en opeens was daar het plan om een cake in de Aifryer te bakken! 

De cake lukte supergoed, werd goed gaar en zelfs luchtig. Heerlijk die appelmoes smaak erbij!
Tip: een eetlepel kokosrasp erdoor smaakt ook heerlijk. 








  • ca. 125 gr. appelmoes (ik gebruikte zelfgemaakte, zonder toegevoegde suiker)
  • 150 gr. suiker
  • 3 eieren
  • 150 gr. zelfrijzend bakmeel
Klop de eieren met de suiker luchtig. Voeg de gezeefde bloem in delen toe en de appelmoes. Spatel voorzichtig door het beslag. Stort het beslag in de ingevette cakevorm. 
Bak de cake in ca. 45 minuten gaar op 160 graden. Let wel, dit is de tijd en temperatuur voor de Airfryer van een van de eerdere types! 

Eerst bakte ik 'm 25 minuten, maar toen was hij nog niet gaar. Daarna nog ca. 20 minuten langer gebakken. Tussendoor gekeken of de korst niet te bruin zou worden. 






De cakevorm is een officiële accessoire van de Airfryer. Ik zag op youtube hoe iemand een rechthoekig bakblik in vorm had geslagen met een hamer. Nou dat hoeft dus niet :-). 


De cakevorm gaat in de frituurmand. 


Heel veel bakplezier!

Misschien vind je mijn andere blogposts over bakken met de Airfryer ook interessant. 


Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets bestelt krijg ik een kleine vergoeding. Het maakt het voor mij mogelijk om vaker o.a. boeken te bespreken. Het kost jou niets extra. Ik plaats alleen affiliate links naar producten die ik zelf gekocht heb of die ik zelf zou kunnen kopen.

31 opmerkingen

  1. Ik heb al veel gelezen over de air fryer maar dat je er ook cake in kon bakken wist ik niet.
    Handig zo'n man die bij Philips werkt !
    Groet Thea

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Van de PhilipsChef leer ik ook steeds weer nieuwe toepassingen.
      Zeker handig dat manlief daar werkt, maar vooral omdat hij het leuk vindt. De spullen moeten we wel gewoon betalen hoor :-)
      Wel hebben we een keer - gratis - de steam plus getest. Dat was ook heel leuk om te doen. http://anitasdagboek.blogspot.nl/2013/04/98-testcase-philips-steam-plus.html

      Verwijderen
  2. Die cake ziet er goed uit, ook het brood. Wat ik me wel afvraag, is de frite net zo lekker als uit het frituurvet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zelf weet ik niet zo goed hoe frietjes uit een frituur smaken, omdat ik nog nooit een frituur gehad heb. Maar de frietjes uit de airfryer smaken uitstekend, minder vet, maar wel mooi goudkleurig en krokant. Michel weet wel het verschil en hij vindt vooral dat de frietjes minder vet zijn de smaak ten goede komen. Ik zal eens zoeken of ik een foto heb van een portie frietjes, dan plaats ik die erbij.

      Verwijderen
  3. Ziet er allemaal lekker uit. Zo'n kneedmachine lijkt me overigens ook wel wat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sommige mensen worden helemaal zen van het kneden van brooddeeg en hoewel ik streef naar een permanente staat van zen, vind ik deeg kneden toch vooral belastend voor mijn polsen :-)

      Verwijderen
  4. Reacties
    1. Ik heb nog een klein plakje cake over....die bewaar ik voor vanavond :-)

      Verwijderen
  5. Ik ben nog steeds aan het dubben of ik er één ga kopen.. maar ze zijn nogal prijzig! Misschien moet mijn man ook maar eens bij philips gaan werken ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. We kunnen wel met korting kopen, maar moeten er wel gewoon voor betalen hoor :-) Eigenlijk een heel goed idee: jouw man bij Philips. Gewoon een brief schrijven naar de dichtstbijzijnde Philipsvestiging!

      Verwijderen
  6. Hierover hoorde ik nog nooit! De air fryer ??? Zouden de Belgen die frietjes ook lekker vinden denk je? ;-)
    Lijkt me wel geweldig... 80% minder vet!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een goeie vraag: Philips verkoopt vast ook wel airfryers in België, maar ik kan me voorstellen dat de Belgen iets meer overtuigingskracht nodig hebben :-)

      Verwijderen
    2. Valt reuze mee hoor. Ik ben Belgische, werk bij Philips en bak frietjes in mijn airfryer. :)

      Verwijderen
    3. De airfryer heb ik vorig jaar ontdekt op een camping in Frankrijk bij een Nederlands echtpaar. Die heeft ons van haar lekker stoofvlees met frietjes laten proeven en ik was aangenaam verrast. Ik heb dus ook een airfryer gekocht en nu probeer ik alles, frietjes, loempias tot cake en wafeltjes. Het is een succes. Een beetje zoeken in het begin voor de juiste baktijd en temperatuur, maar alles komt goed ! Veel succes,
      Groetjes
      Son

      Verwijderen
    4. Hallo Son,
      Wat toevallig dat je noemt dat je de airfryer voor het eerst op de camping hebt gezien. Want dat is wat ik vaak tegen mensen zeg: dat het ook ideaal is op de camping!
      Loempias er in, ook al zo'n goed idee!
      groeten Anita

      Verwijderen
  7. Ik vind de cake erg goed gelukt zeg! Ik dacht dat je alleen maar patat kon maken met de air fryer.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De cake was inderdaad heel goed gelukt. Het beslag was dan ook erg eenvoudig om te maken. Ik ontdek zelf ook steeds meer mogelijkheden.

      Verwijderen
  8. past in iedere airfryer zo'n mandje? Ik doe er altijd een siliconenbakding in

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is een goeie vraag.
      De bakvorm die ik laat zien past in ieder geval in de reguliere Philips Airfryer. Hij zal ook in de Airfryer XL passen, want die is groter, dus dat past altijd.
      Lukt het bakken met een siliconenvorm ook goed? Misschien is het wat lastig om een soepele siliconenvorm met beslag in de mand te krijgen.
      Veel bakplezier!

      Verwijderen
  9. dus als ik het goed begrijp kun je niet in 1 keer een cake bakken je moet het 2 x keer aanzetten omdat de timer maar 30 min kan

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, je moet tussentijds de timer opnieuw zetten. Ik zou 'm eerst op 30 min. doen en dan testen / kijken of je cake gaar is. Als hij nog niet gaar is nog een keer 15 min.
      Succes. Ben benieuwd hoe je cake gaat worden.
      Groeten Anita

      Verwijderen
  10. Hahaha, da's wel een verouderde airfryer dan. Je kunt nu de tijd langer instellen. Ik heb net de cake uitgeprobeerd in een springvorm met tulband inzet. Ik ben sowieso niet zo'n kok, maar ik ben niet ontevreden over het resultaat :-). Dank je Karin voor je recept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, die wij hebben is het allereerste model. Leuk om te horen dat je het recept geprobeerd hebt èn dat ie best goed gelukt is.

      Verwijderen
  11. super bedankt voor dit recept.
    ik moest vooral ook de baktijd hebben en 't aantal minuten.
    ben nu men eerste cake aan het bakken in de af.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Fantastisch resultaat. Bedankt voor de tip/het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb gewoon een kleine springvorm gebruikt. Als variatie nog wat kokosrasp door de cake en boven op wat appels. Cake smaakt voortreffelijk en dat zonder boter 👍🤗

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kokosrasp erbij klinkt heel erg lekker! Leuk om te horen dat het zo geslaagd was.

      Verwijderen
  14. Als ex banketbakker en ex kok heb ik dit recept geprobeerd. Zonder boter? Dacht ik, maar het resultaat is prima, een malse luchtige cake. Ik heb hem in een silicone vorm gebakken die in de mand geplaatst werd. Alleen het lossen was lastig want ik had de vorm met olijfolie ingevet. Volgende keer (en die ,omt snel) weer met boter invetten en bloem, je kunt ook boter en daarna paneermeel gebruiken. Bedankt voor dit recept. Niet tussendoor kijken want dan zakt je cake. Ik heb een Inventum xxl.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dag Ruud,
      Wat een leuke en vooral gezellige reactie heb je achtergelaten. En bedankt voor de aanvulling van de vanillesuiker en het zout. Dat zullen jouw kneepjes uit het vak zijn.
      Hartelijke groet,
      Anita

      Verwijderen
  15. Oh ja , ik heb 1 zakje vanillesuiker en een kwart theelepel zout toegevoegd

    BeantwoordenVerwijderen
  16. De laatste 2 opmerkingen zijn van Ruud Hoorn, ik weet niet waarom er unknown bij staat.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!