Het huishouden; hoeveel werk is dat nou?!

Hoeveel werk is dat nou, dat huishouden?!
Zoveel werk kan dat toch niet zijn?

Toen ik tiener was, was het huisvrouw-zijn uit de mode. Een beroep moesten we leren en een baan moesten we hebben om in ons eigen onderhoud te kunnen voorzien! Want dat was vrijheid! Eerlijk gezegd had ik wel zo mijn bedenkingen daarover, maar wanneer ik die voorzichtig uitsprak moest ik snel overtuigd worden van het tegendeel. Inmiddels ben ik er wel achter dat het met die vrijheid als werkende vrouw ook wel meevalt. Sterker nog; het valt vaak ronduit tegen. Het is gewoon een nieuw keurslijf.

Het huishouden werd een beetje afgedaan als iets dat je er wel bij kon doen, want wat deden die huisvrouwen nou eigenlijk overdag?!
Door het kastjes-project heb ik inmiddels steeds meer door hoeveel tijd er in de afzonderlijke werkzaamheden zit. Weten hoeveel tijd iets kost komt een realistische planning ten goede.
Ik word me sowieso meer bewust van tijd. Laatst schreef ik een stukje over tijdsbeleving voor volwassenen. Toen vertelde ik over hoe ik mijn tijd vaak te royaal inschatte, waardoor ik steeds achter de feiten aanliep. Ik vond het vooral vervelend dat mijn kinderen daar de dupe van werken. Nu zorg ik er voor dat ik op tijd wegga, me niet laat verleiden om nog ‘even’ iets te doen, dan ben ik minder gestrest en lijkt het zelfs alsof ik meer gedaan heb.

Nog zoiets: mijn werk op kantoor. Twintig uur lijkt heel wat, maar het blijkt in feite maar heel weinig om te doen wat er gedaan moet worden. Dat ontdekte ik toen ik thuis zat met mijn been omhoog en op therapeutische basis thuis werkte. Geen werk met tijdsdruk of deadlines, want dat lukte me niet. Zodoende ging ik het archiefwerk doen (want dat blijft toch altijd liggen – hoewel ik dat werk heel graag doe). Toen ik in alle rust, zonder ruis en onderbrekingen, daar thuis mee bezig was, toen merkte ik pas hoeveel tijd er in ging zitten! Geen wonder dat het bleef liggen, er was binnen die 20 uur gewoon geen tijd voor! Op kantoor probeer ik nu ook ruis en onderbrekingen te voorkomen,  dat komt mijn rust en de productiviteit ten goede.

Terug naar het huishouden. Laatst las ik reclame van een bedrijf waar je een hulp in de huishouding kunt inschakelen. Een witte werkster. Voor een paar uur, elke week of eenmalig, bijvoorbeeld wanneer je gaat verhuizen en je moet je oude huis schoon opleveren. Op hun site staat een overzicht van de standaard werkzaamheden die zij in 3 uur doen. Drie uur schoonmaken, is dat nou veel of is dat nou weinig vroeg ik me af? Het klinkt als best veel, maar is dat ook zo in de praktijk? Wat kun je allemaal doen in 3 uur?

Een overzicht van het werk dat zo’n witte werkster in drie uur moet doen:

In alle kamers
·       Afstoffen van alle toegankelijke gebieden
·       Afnemen van meubels en andere oppervlakken
·       Vloeren stofzuigen en dweilen
·       Vuilnis weghalen
Keuken
·       Gasfornuis/kookplaat en afzuigkap schoonmaken
·       Aanrechtblad afnemen
·       Apparaten afstoffen (koffiezetapparaat etc.)
·       Spoelbak schoonmaken
Badkamer
·       Bad en douche schoonmaken
·       Wastafels schoonmaken
·       WC schoonmaken
Slaapkamer
·       Bed opmaken (niet verschonen)
·       Elektronische apparaten afstoffen (TV etc.)
Woonkamer & andere ruimtes
·       Meubels afstoffen
·       Elektronische apparatuur afstoffen

Dat zijn best veel werkzaamheden in korte tijd. Het kost mij bijvoorbeeld al 1,5 uur om mijn hele huis te stofzuigen en te dweilen. Meestal heb ik dan zelfs de zolder overgeslagen. Misschien ben ik niet de snelste, dat zou best kunnen. Of ik heb een groot huis, dat zou ook kunnen. Ik heb in ieder geval regelmatig getimed en het blijft altijd rond 1,5 uur schommelen. De badkamer goed schoonmaken heb ik nog nooit getimed. Als ik de douchecabine grondig schoonmaak, dan smeer ik ‘m in met een sopje van blauwe dreft en keukenazijn en dan moet de boel eerst inweken. Vervolgens ga ik de cabine pas afschrobben als ik zelf ga douchen. Het is dus werk verspreid over een dag. Zodoende weet ik niet hoeveel tijd dat werkelijk kost, maar neemt allicht een uur in beslag. Dat is totaal 2,5 uur. Wc’ schoonmaken kost mij 5 minuten per wc, wat het totaal op 10 minuten brengt. Dat is 2 uur en 40 minuten. Dan blijven er nog 20 minuten over om het fornuis en de afzuigkap schoon te maken, bedden op te maken en af te stoffen.
Helaas, dat gaat mij niet lukken. Geen wonder dat het mij moeite kost om mijn huishoudschema bij te houden! Ik denk niet dat een werkster dat beter kan doen. 
   
De laatste jaren heb ik meer waardering gekregen voor het huishouden als ambacht. Ik heb ook het idee dat er weer meer draagvlak voor is, om dat hardop te zeggen. Ik las ergens dat huisvrouwen een groter gevoel van zingeving hebben over hun werk. Groter dan vrouwen die buitenshuis werken.
Het huishouden is zoveel meer dan alleen schoonmaken en de was doen. Het is zorgen voor de boekhouding, zorgen voor een gevulde voorraadkast, voor gevarieerd eten, voor een sociaal netwerk, repareren wat je zelf repareren kunt, vooruit plannen, zoeken naar de voordeeltjes.
Maar bovenal heb ik ontdekt dat het huishouden is: zorgen voor een leefbaar thuis. Een plek waar er voor alle gezinsleden ruimte is. Waar gestudeerd kan worden, gespeeld, muziek gemaakt, gelezen. Waar vrienden ontvangen kunnen worden. Het is een afspiegeling van hoe je in het leven staat.

En als we meer waardering hebben gekregen voor het huishouden, laten we dan ook meteen meer waardering krijgen voor het schoonmaakpersoneel, want die komen er vaak maar bekaaid vanaf.

plaatje van het web22 opmerkingen

 1. In drie uur kan ik de voortuin wieden en vegen, of de achtertuin wieden, of de ramen buiten lappen, de rammen binnen lappen.
  Ik kan ook mijn hele keuken poetsen inclusief de kastjes vanbinnen.
  Of ik kan een was uit de machine halen, er een nieuwe instoppen, de was naar zolder brengen een was afhalen, vouwen en strijken, de natte was ophangen, d wasmand schoon goed opbergen, de badkamer inspuiten met kalkspul, bleek in de wc's doen, de keuken aan de buitenkant schoonmaken, zuigen op alle drie de verdiepingen, dweilen op een verdieping. Stoffen op alledrie de verdiepingen, in een kamer de plinten en ramen doen, alle deuren nat afnemen, de wc schoonmaken, de kalkreiniger verwijderen en de tweede natte was ophangen.
  Hoe kan dat? Nou in de slaapkamers staan alleen bedden, op kantoor staat een leeg bureau, alles in kasten met deuren, de vensterbanken zijn leeg, beneden staan vijf planten op zeven vensterbanken, er staan geen ditjes of datjes op de kasten, het aanrecht bevat drie potten met etenswaren, een pot met kookgerei, een waterkoker en een Senseo.
  Ik leef dus in een 'kaal' huis.

  Daarnaast hebben wij geen huisdieren.
  Ik werk in de schoonmaak. En in een huis is drie uur precies genoeg voor stoffen, zuigen, dweilen en de keuken plus sanitair. In een ander huis doe ik er twee wassen en de strijk van een volle week bij. Het ligt aan hoe groot het huis, het gezin, hoe vol alles staat en of er tussendoor nog weleens iets gebeurd.

  Ik reken thuis op 20 uur per week, dat is alles behalve koken. Dus de tuin, opruimen, boodschappen, de was, schoonmaken, administratie. En met huisdieren binnen of kinderen moet je daar algauw 10 uur bij doen...
  Huisvrouwen doen inderdaad de hele dag niks.. Buitenshuis.
  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie, Petra. Ik heb 'm twee keer gelezen! Volgens mij ga je als een wervelwind door het huis, al lezende wervelde ik met je mee.
   Zo te lezen heb jij precies in de peiling hoeveel tijd iets kost, bijvoorbeeld dat je rustig 10 uur extra mag rekenen voor kinderen of huisdier.
   Het scheelt inderdaad wanneer je lege oppervlakken hebt, mijn huishouden is meer van de frutsels, knutsels, planten (en dus stof ;-))

   Leuk dat je langskwam !

   Fijne avond
   Anita

   Verwijderen
 2. Goed geschreven zeg! Werken is idd een 'nieuw keurslijf'. ik vind huishoudelijk werk best leuk om te doen, ik wordt er altijd 'zennnnn' van (in mijn werk ben ik vooral bezig met 'denkwerk' in het huishouden zie je concreet resultaat). Maar omdat ik 32 uur werk en een kind van 4 heb blijven er vaak dingen liggen. Ik probeer me daar niet meer aan te ergeren en me te focussen op de dingen die ik wel heb kunnen doen, dan maar een keer niet gestofzuigd. Er MOET zoveel, sinds kort MAG ik ook dingen van mezelf, ff lekker in de zon zitten met een kop thee bijv. Maar ik dwaal af: huishoudelijk werk mag idd best wat beter gewaardeerd worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je leuke reactie. Ik vond jouw afdwaling interessant om te lezen. Aan het moeten lijkt soms geen eind te komen, dan is het goed om tussendoor een mag-moment in te lassen om het vol te houden.
   Jarenlang was ik daar ook helemaal niet goed in, maar ik word er beter in om mezelf af en toe een halt toe te roepen.

   Leuk dat je langskwam!

   Fijne avond.
   Anita

   Verwijderen
 3. Sinds ik een aantal jaren geleden een lezing heb bijgewoond van Monique Wortelboer - Huishouden de zorg voor het leven kijk ik anders tegen het huishouden aan. Ik moet ook eerlijk erbij zeggen dat me het vaak ook niet lukt.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Thea, bedankt voor het noemen van de naam Monique Wortelboer. Ik kende haar niet, maar haar boek is net iets voor mij! Die ga ik zeker een keer lezen en wanneer ik de kans krijg om naar een lezing te gaan zal ik dat zeker doen.

   Verwijderen
 4. k geloof dat ik niet zo'n goede huisvrouw ben :)
  Ik vind het alleen maar leuk als het de moeite waard is...
  dus stoffen als ik stof zie liggen, badkamer ontkalken als ik kalk zie :)
  Zo heb ik altijd eer van mijn werk!
  Het enige wat ik echt schoon hou zijn de keuken en de toiletten.... systematisch dus! Eigenlijk doe ik die automatisch en dagelijks.
  Huisvrouw van niks dus :) maar ik heb plezier in het leven en das ook belangrijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien is het 'goed huisvrouw-zijn' niet een kwestie van werken volgens het boekje? Maar het maken van een huis-ritme dat past bij je eigen leven?
   Ik vind mezelf ook niet zo'n goeie huisvrouw, het kan altijd beter zeg maar. Maar ik begin wel steeds meer tevreden te worden over hoe het nu gaat. Ik heb niet meer het gevoel dat ik mezelf bij anderen moet verdedigen of verexcuseren. Dat is mijn vooruitgang.

   Maarre...jij bent de laatste tijd toch ook weer flink aan het huishouden ?! ;-)

   Verwijderen
  2. Meer aan de ruim dan het 'echte huishouden' zeg maar :)
   Misschien komt het wel door het feit dat ik altijd een huishoudelijke hulp heb gehad, pas sinds afgelopen jaar doe ik het zelf en vandaag moest ik aan je denken....ben de hele dag bezig geweest met de keuken en huiskamer, heel veel werk!! Ik ga maar eens een soort rooster maken want ben zo blij met mijn schone kamer, dat wil ik bijhouden dus :) Inderdaad daar mijn eigen ritme in zien te vinden :)

   Verwijderen
 5. Ik heb lange tijd 1x per 14 dagen hulp gehad via de thuiszorgen veel verschillende gehad, Sommige waren heel snel maar ik wilde altijd dat alles grondig gedaan werd en liever wat minder dan. 2x iemand gehad die zo langzaam was dat ze maar aan 1 etage wat kon doen. Ik had eengezinshuis, niet al te groot en woonde alleen en alles was goed opgeruimd voor er iemand kwam, niet teveel losse spullen op de grond. 1x per keer liet iets extra's doen zoals ramen lappen op 1 etage of keuken grotere beurt. Ging prima en was er erg tevreden mee. Er was ook nog tijd om 15 min. koffie te drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo Lot, dank je voor je reactie.
   Hoera voor de thuiszorg nietwaar?! Zo fijn dat zij er zijn, ook al krijg je veel verschillende mensen over de vloer.
   Stond daar ook drie uur voor? Het lijkt er dan op dat ik niet de snelste ben....
   Maar hier in huis liggen ook altijd allerlei losse spullen op de grond en op de tafels. Kinderknutsels, aantekenschriften van mij, kranten, nog meer kinderknutsels, post, nog meer kinderknutsels :-))

   Leuk dat je langskwam.

   Verwijderen
 6. Leuk, als je het huishouden als een soort ambacht kan zien, klinkt toch een stuk beter!
  Jij bent, zo te lezen, goed bezig in huis...
  Je schrijft er op een aanstekelijke manier over ;-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk om te lezen dat ik je aangestoken heb!
   Ik zie het huishouden inderdaad steeds meer als ambacht, niet als iets wat iedereen van nature maar zou moeten kunnen. Zo wordt er immers vaak over gesproken...dat het makkelijk is, hoeveel werk is dat nou?! Dan laat je het toch door iemand anders doen...zodat jij jezelf pas echt nuttig kan maken...

   Op haar blog down to earth schrijft de Australische Rhonda ook heel aanstekelijk over het huishouden als ambacht.

   Verwijderen
 7. Nooit een hekel gehad aan huishouden. Tegenwoordig heb ik wel een geheel andere aanpak en krijg voortdurend van familie te horen dat ik de hele dag aan het werk ben, niks is minder waar. Tegenwoordig stof ik niet meer alles af, zoals de plinten die komen nog maar af en toe aan de beurt even als over alle lampen en fotolijstjes stoffen. Zo doe ik het ook met de ramen en vitrage. Niet allebei tegelijk want dan heb je inderdaad een hele ochtend nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ken je het boek van Huishouden, de zorg voor het leven van Monique Wortelboer? Dat sluit hier prachtig bij aan.

  Ik vind dit een geweldige post en ga hem delen op de facebookpagina van Het Moederfront!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Nicole voor je reactie en het delen van mijn stukje.

   Het boek van Monique Wortelboer kende ik niet, maar Thea van Atelier Vier Jaargetijden noemde haar boek ook. Ik ging gelijk kijken en dat is echt een boek voor mij! Jij bent dus al de tweede, ik ga het boek zeker lezen en wie weet kan ik nog een keer naar een lezing van haar.

   Lieve groet en fijn weekend.
   Anita

   Verwijderen
 9. Mooi geschreven! Dacht iedereen maar eens na over dit soort dingen...
  Volgens mij niet alleen het schoonmaakpersoneel, maar zoveel beroepen die als ongeschoold weggezet worden, zijn van pure noodzaak. Werden de mensen daar ook maar eens naar betaald....

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben momenteel bezig mijn vriendje op te leiden tot huisman maar dat lukt minder dan gepland. Was ophangen, vaatwasser in- en uitladen, stofzuigen, keuken en badkamer poetsen lukt wel. Was doen, administratie, zeggen wanneer welke vuilzak buiten moet,,... moet ik toch nog zelf doen. En koken maar dat wil ik ook.
  sprak onlangs met iemand die als kamermeisje werkt in een hotel. Die krijgen 20 minuten per kamer, inclusief bedden opmaken en badkamer poetsen. Je vraagt je af hoe proper je het dan kan krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als dat lijstje in 3 uur moet afgewerkt worden? Volgens mij hangt je tong dan op je tenen... of het moet een piepklein huisje zijn! Dan lukt het misschien net!
  Het huishouden goed doen is een fulltime job! Zeker weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Als dat lijstje in 3 uur moet afgewerkt worden? Volgens mij hangt je tong dan op je tenen... of het moet een piepklein huisje zijn! Dan lukt het misschien net!
  Het huishouden goed doen is een fulltime job! Zeker weten!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Jeetje mijn hele huis in 3 uur dat klinkt als stevig doorwerken. Helemaal omdat ik een huis met frutsels heb. Daarom zal in 3 uur waarschijnlijk niet zo ver komen. Het hele huis incl trappenhuis stofzuigen duurt al een uur. Sinds het kastje-per-dag avontuur van vorig jaar heb ik al veel minder frutsels, heb kasten aangeschaft zodat dingen achter glas staan. Maar het zou meer helpen als iedereen in huis zijn eigen spulletjes opruimt ipv aanneemt dat iemand anders dat zal doen. Dat je geen spullen op de trap zet, maar meteen ermee naar boven loopt. Eigenlijk denk ik dat dit al zo veel zou schelen. Dan is het schoonmaken nog maar een peulen schil :-) Overigens is het niet zo dat ik alles alleen moet doen, zowel mijn man als ik werken 5 dagen in de week. We doen vergelijkbaar werk in huis. We hebben wel een soort taakverdeling, dat wel. Maar het is fijn om het samen te kunnen doen. We zijn met de kinderen bezig om dit gedrag ook structureel aan te leren. Zowel mamma als de kinderen zijn namelijk rommelkonten :-) Maar we hebben een fijn huis en het is redelijk opgeruimd. Dat is voor nu voldoende. Lieve groet, Emilie

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor je reactie op mijn blog. Ik denk inderdaad dat er nog wel meer slecht-nieuws-brieven van de belastingdienst aan zitten te komen.
  En wat betreft het budgeteren: ik volg nog steeds het 'ongeveer' systeem. Er zit nog teveel rotzooi in mn huis en in mn hoofd om er een 'precies' systeem van te kunnen maken helaas.
  Door mijn lage energie niveau (oorzaak onbekend, te eigenwijs om te laten onderzoeken) zit er helaas ook niet veel schot in het uitruimen van de rotzooi. Vicieuze cirkel....

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!