Nationale Voorleesdagen - voor welk boek ik viel...

De Nationale Voorleesdagen zijn al weer voorbij.
Maar gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat het voorlezen voorbij is.
Afgelopen vrijdag ging ik weer eens met de kinderen naar de bibliotheek. Gemma en Ellie zitten in groep 3 en zijn volop aan het leren lezen. Voor kinderen is herhalen herhalen herhalen het devies, maar na 2 x 8 weken dezelfde ik-lees-al boekjes in huis te hebben werd het tijd voor iets nieuws.

Terwijl de kinderen de ipad van de bibliotheek ontdekt hadden, zocht ik boekjes voor ze uit. Daarna wilden zij ook zo nodig nog zelf wat uitzoeken en trokken willekeurig wat uit het schap.

Mijn aandacht werd getrokken door de poster van de Nationale Voorleesdagen, met name door het boek: Als iedereen slaapt door Komako Sakai.

Tussen al die andere kaften van de prentenboeken, viel deze op. Het kleurgebruik, of eigenlijk het weinige kleurgebruik, het schetsmatige van de prenten, niet met duidelijke lijnen. Het trok me aan.
Ik haalde het boek uit de display en overreedde de kinderen dat voorgelezen worden ècht veel boeiender is dan die ipad.
En wij werden niet teleurgesteld. Elke prent trekt je in het verhaal. Het meisje is zo levensecht getekend, met kleine peutervoeten, die toch al heel groot zijn, de beentjes die opzij bungelen als ze op het toilet zit. De poes die haar benen kopjes geeft. Zó aandoenlijk!
Het verhaal gaat over een meisje dat 's nachts wakker wordt en niet weer in slaap kan komen. Wat doet een peuter dan: die probeert haar oudere zusje wakker te maken, kijkt of papa en mama misschien ook wakker zijn, doet eens een plasje. Pakt, nu haar zus toch slaapt, stiekem de kleurpotloden en het tekenblok. Kijkt uit het raam hoe het buiten langzaam licht wordt, krijgt het koud en kruipt bij haar zus in bed.
Geen wilde avonturen, geen fantasieën over niet-bestaande monsters of superkrachten. Het is de universele wereld van een peuter/kleuter.

Na het voorlezen van dit boek kregen mijn meiden de smaak te pakken en mocht ik er nog twee voorlezen.
Dat werden :
Boer Boris gaat naar zee. Over, je raadt het al, Boer Boris die naar zee gaat op vakantie en zijn hele boerderij meeneemt. Boer Boris heet in het boek af en toe ook Boris Boer, geen idee of de auteur dat bewust heeft gedaan, maar het voelde als een tekstfout. Heet 'ie nou Boer Boris of Boris Boer. Daarnaast is het ook nog eens een tongbreker.

Het boekenliefje. Dit boek hadden we al een keer eerder gelezen. Wederom prachtige prenten en vooral heel veel prenten. Je krijgt wel waar voor je geld. Het is een lief verhaaltje over een fantasiediertje dat boeken steelt uit de huizen van de gezinnen waarin voorgelezen wordt, omdat het zelf ook graag voorgelezen wil worden.

De prentenboeken top tien van de Nationale Voorleesdagen:

Het boekenliefje - Helen Docherty & Thomas Docherty
Als iedereen slaapt - Komako Sakai
Snel naar huis, kleine muis - Britta Teckentrup
Boer Boris gaat naar zee - Ted van Lieshout & Philip Hopman
Pas op! Dit boek bijt! - Nick Bromley & Nicola O'Byrne
Koning Koen en de draak - Peter Bently & Helen Oxenbury
Piepkleine muis - Janis Ian & Ingrid en Dieter Schubert
Klop klop klop - Lucy Cousins
Piep wil oversteken - Fleur van der Weel
Ik wil ook! - Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen

Veel leesplezier!

lieve groet
Anita8 opmerkingen

 1. Niets leuker als je kids voorlezen idd :) Daar heb ik ook van genoten en zoonlief gelukkig ook!
  Vergeet nooit de woorden van mijn moeder, mijn eigen Boris :) was een half jaar en ik zat naast zijn wiegje hem voor te lezen, ze keek en sprak de magische woorden, je kunt hem net zo goed het telefoonboek voorlezen?!?!? En ik zei voltallig ja, klopt mam, ALS je maar voorleest :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pas op dit boek bijt!! GEWELDIG!!!!!! Jammer dat ik nog geen kleinkind heb!!!!

   Verwijderen
  2. Prachtige reactie van je moeder. Maar als het dan toch niets uitmaakt, dan lees ik liever een prentenboek voor dan een telefoonboek ;-)

   Verwijderen
 2. Voorlezen blijft fijn! Onze dertien jarige geniet er ook nog van...
  We lezen Marten Toonder met hem, zo gezellig!
  Hij verslind zelf ook allerlei soorten boeken in rap tempo maar samen lezen is toch anders...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat geweldig dat jouw zoon nog voorgelezen wil worden. Mijn moeder las me ook voor toen ik al ruim zelf kon lezen, maar ik geloof niet meer toen ik 13 was. Eigenlijk is er geen enkele reden om het niet te doen, voegt zelfs wat toe denk ik, doordat je er op een andere manier over na kan praten.

   Verwijderen
 3. Ik heb vroeger ook veel voorgelezen aan mijn meiden... eerst jarenlang aan Sanne en daarna nog heel lang aan Laura (ze schelen 7 jaar...). Ik was destijds zelf helemaal weg van de illustraties van Dagmar Stam. Nog steeds vind ik die heel leuk.
  Jouw keuze; Als Iedereen Slaapt lijkt me ook een geweldig boek... het leven is al spannend genoeg voor peuters/kleuters, daar hoeven geen spannende avonturen bij...
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De illustraties van Dagmar Stam vind ik ook zo prachtig. Die bolle toetjes van die kinderen, bijna altijd met een rond neusje. :-)

   Verwijderen
 4. heerlijk dat voor lezen ik hoop toch erg dat boeken wel blijven

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!