De 6 lessen die geld mij geleerd hebben


Bij bewust leven hoort ook bewust omgaan met geld. Na het opruimvirus werd ik door het consumindervirus gegrepen en bezuinigde waar ik kon. Ik schreef er o.a. over in het stuk micro-consuminderen.

Op een gegeven moment was daarin mijn grens wel bereikt en begon het me zelfs wat tegen te staan. Ik vroeg me af of het mijn ideaal was om zo weinig mogelijk geld uit te geven. Nee, eerlijk gezegd zag ik mezelf niet als een van nature zuinig of sober mens, hoewel ik weinig nodig heb en heel erg de charme inzie van een leven in eenvoud. Wat is dan wel mijn verhouding tot geld? Ik onderzocht dat eens wat nader...jawel, daar ben ik goed in ;-) en kwam tot de volgende 6 lessen die geld mij geleerd hebben.

1. If you think you don't have enough money, you're probably not spending it right. 
Het is een uitspraak van een econoom (ik weet niet meer wie, want ik kan het niet terugvinden) en het was de eerste aanzet naar mijn zoektocht naar mijn verhouding tot geld. Vast al wel weer 4 jaar geleden. Ongetwijfeld ten tijde van het begin van de crisis.
Ik kon er namelijk maar niet over uit, dat wij met best een goed inkomen, toch steeds geld te kort kwamen. 'Altijd maar weer die vaste en verplichte lasten, er is nooit geld voor wat ik belangrijk vind', was een vaak terugkerende gedachte.
Toen kwam die uitspraak voorbij en wist ik dat dat precies de kern was van mijn frustratie. Niet de vraag of ik genoeg geld had, maar of mijn uitgaven mij voldoening gaven. Zo ontdekte ik dat ik geld uitgeven aan diensten héél onbevredigend vond. Ik heb zelden het gevoel dat ik waar krijg voor mijn geld. Uitgaven aan diensten probeer ik daarom zoveel mogelijk te vermijden. O.a. door goedkopere alternatieven te zoeken, zelf iets te repareren of een dienst gewoon niet meer afnemen.

2. Deel alleen wat je zelf kunt missen
Een van de dingen die wij onder de loep namen waren de uitgaves aan goede doelen. Dat bleken er ontzettend veel. En al die goede doelen dragen wij een warm hart toe en elke keer dachten we dat we die paar euro per goede doel wel konden missen (want al die mensen en dieren in nood hadden het tenslotte véél slechter getroffen dan wij, nietwaar??), maar bij elkaar opgeteld was het maandelijks toch een behoorlijk bedrag en bleek bovendien dat wij het zelf meer nodig hadden. Dit was best een lastig punt, maar ik ontdekte wel dat het een patroon was in mijn dagelijkse leven; ik gaf meer weg (van mezelf) dan ik kon missen.
Daarom moest er schoon schip worden gemaakt en werden alle goede doelen opgezegd. Tegenwoordig beoefen ik de kunst om niet iets weg te geven van wat ik heb, maar een ander te laten delen in wat ik kan missen.

3. Zuinigheid is niet het hoogst haalbare ideaal
Hoewel ik zuinigheid toejuich (omwille van het milieu, de portemonnee en opvoedkundig verantwoord gedrag), is zuinigheid an sich niet mijn hoogst haalbare ideaal in het leven. Zuinigheid lijkt de oplossing voor alles en de weg naar een zorgenvrij leven. Zeker sinds we allemaal met de crisis zijn geconfronteerd. Maar ik denk dat zuinigerds niet zonder risiconemers kunnen bestaan.
Als een schoolverlater geld leent om een auto te kunnen kopen om zo betere kansen te hebben op de arbeidsmarkt, is dat dan onverstandig geld lenen of investeren? En op meer huishoudelijk niveau: is de aanschaf van zonnepanelen een luxe investering of is het vooruitzien? Soms moet je een weloverwogen investering durven doen om vooruit te komen.

4. Geld heeft aandacht nodig
Geldzaken zijn niet boeiend, althans dat vind ik. Leerzaam, ja dat wel, maar om nou te zeggen dat het me dezelfde vreugde geeft als een mooi handwerkje..nee.
Maar helaas, je moet er bovenop zitten! Elke week, elke maand weer moet je die cijfers bekijken en controleren of je nog op de goede weg bent. Regelmatig bijsturen, want het leven is niet statisch, dus je geld ook niet. Geld heeft niet alleen aandacht nodig om het binnen te houden, maar wanneer het op je spaarrekening staat heeft het ook aandacht nodig. Zonder aandacht groeien de planten niet, zonder aandacht groeien kinderen niet, zonder aandacht groeit liefde niet en zonder aandacht groeit je geld ook niet.

5. Je opvoeding zegt niets over je latere financiële gedrag
Dit is de grootste les die ik geleerd heb. Iemand die in armoede is opgegroeid heeft niet per definitie meer waardering voor geld of de waarde van spullen. Sterker nog, de kans is heel groot dat diegene denkt 'ik wil nooit meer arm zijn' en gaat op grotere voet leven dan verantwoord is. En iemand die is opgegroeid met geld is zich niet per definitieve bewust van het werk dat ervoor gedaan is om het te verdienen. Als er altijd geld is, kun je gaan denken dat het ook makkelijk verdiend wordt. Dit inzicht heeft er voor gezorgd dat ik mijn eigen verhouding tot geld, de waarde van geld, wat ik waard ben op de arbeidsmarkt beter ben gaan begrijpen. En het heeft er ook voor gezorgd dat ik van mening ben dat financiële opvoeding moet gaan over mensen wijzer maken, niet om mensen te veroordelen.

6. Rijkdom zit in ervaring
Maar pas op! dit betekent niet dat je maar veel vakanties moet gaan boeken om ervaringen op te doen en herinneringen te maken of cursussen gaan volgen om alles wat je maar ooit enigszins heeft geboeid verder te gaan bestuderen.
Nee, het betekent dat het gevoel van rijkdom zit in het feit dat geld je de kans geeft om iets te ervaren wat voor jou belangrijk is. Een ervaring die groter is dan geld.

2006 was het jaar dat echtgenoot en ik trouwden. Wij vierden het niet met een groots feest, maar met alleen de naaste familie en gingen daarna zes weken naar Amerika. Dat konden wij toen betalen.
In een heel charmant plaatsje, Port Angeles, waar we meerdere memorabele ontmoetingen hebben gehad, zag ik bij een kerk het volgende aangeplakt: never mistake money for riches.



Die tekst deed me toen even stilstaan. Daar moest ik een foto van nemen, want wat voelde ik me rijk! Niet omdat we het geld hadden om de reis te betalen, maar omdat ik hier was met de man waarvan ik hield. Een man die het zag zitten om met mij te trouwen. Dat al mijn lieve familieleden bij mijn huwelijk waren en dat er niemand ontbrak. Dat het mogelijk was dat ik aan de andere kant van de aardbol liep en mensen mij warm onthaalden. Dankbaar dat dit geluk mij gegund werd.
Dat was pas rijkdom!


Warme groet,
Anita

Aan het eind van elke maand stuur ik een nieuwsbrief met bemoediging op het gebied van eenvoudiger leven. Wil je deze nieuwsbrief ook ontvangen, klik dan hier.





14 opmerkingen

  1. deze blog ga ik herlezen en herlezen................

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een ontzettend mooi stukje, Anita!
    Je hebt het inderdaad allemaal goed doordacht en dat is ook een 'rijkdom', hè? ;-)

    Wat jij schrijft over uitgaven die voldoening geven, vind ik interessant om ook eens voor mezelf uit te zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Anita,
    Dit is een heel goed, leerzaam stukje. Iets om over na te denken en wellicht iets mee te doen... ik begin met het nadenken... het doen zal dan wel volgen...
    Mooi geschreven in ieder geval.
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mooi geschreven!

    Hier in huis 1 puber die hard werkt als vakkenvuller en ook hard uitgeeft.

    De andere puber die weinig uren wil werken, waarde hecht aan vrije tijd en heel zuinig leeft qua uitgave.

    Leuk om dit te aanschouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat mooi dat je dit voorbeeld van je twee kinderen noemt! Zelfde financiële opvoeding, maar toch ander gedrag ten opzichte van geld.

      Verwijderen
    2. Inderdaad, mijn les is dan ook om beide manieren te respecteren :-)

      Zelf lijk ik op puber 1, hard werken en op puber 2 qua zorgvuldig uitgeven en goed kunnen sparen.

      Verwijderen
  5. Dat is een heel mooie blog! Die lees ik nog een keer over. Punt 2 is heel herkenbaar voor mij.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Punt twee is ook meteen een van de lastigste om uit te voeren. Mijn geweten speelt me daar nog wel eens parten bij. Want is het niet ook belangrijk om iets weg te geven wat je eigenlijk niét kan missen? (een offer brengen)

      Verwijderen
  6. Ik vind ze erg goed zeg! Vooral de eerste.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooie post. Ik sta vaak bij het eerste punt stil. Wanneer ik de indruk heb niet genoeg te hebben spendeer ik het waarschijnlijk aan de verkeerde zaken. Ik ben van nature niet zuinig. Mijn ouders hebben altijd gezegd dat wat moet, moet. En zo leef ik nu ook. De dingen die niet noodzakelijk zijn evalueer ik regelmatig.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!