Genieten

Wanneer je je in een kringetje bevindt van gelijkgestemden, zou je maar zo kunnen denken dat iedereen buiten die kring ook zo denkt.
Maar dat is natuurlijk niet zo.
Soms word ik even wakker geschud door andersdenkenden. Dat echt niet iedereen bezig is met overbodige toevoegingen aan eten en dat anderen echt nog niet ervaren hebben wat teveel aan suiker allemaal met je doet. En dat anderen snoepen echt niet zo erg vinden.

Afgelopen week hielp ik mee op school en de kinderen kregen een snoepje, omdat het de laatste schooldag was. Juf had het zich even lastig gemaakt, want ze had net die dag aan de kinderen verteld dat suiker niet zo goed voor je is. Dus verscheidene brave kleuters benoemden dat even hardop. Eén meisje draaide zich naar mij en een andere hulpmoeder om, die naast me zat, om ook nog even wijs te zeggen dat er suiker in snoep zit en dat dat niet gezond is.
Waarop de andere hulpmoeder zei dat weliswaar suiker ongezond is en je het niet elke dag moet eten, maar dat je af en toe 'best mag genieten.'

Het was het zinnetje dat je best mag genieten, dat iets bij mij teweeg bracht. Ook ik had wel zin in een snoepje en koos iets uit waar ik wel zin in kon krijgen. Maar waren dat de enige momenten voor mij wanneer ik genoot? En meer nog: willen we onze kinderen leren dat snoepen gelijkstaat aan genieten?
Het voelde als een vreselijk ouderwetse gedachtengang, een achterhaalde opvatting.

De associatie dat snoep of 'stout' eten gelijk staat aan genieten ligt mijlenver achter me. Sterker nog, ik geloof niet dat ik toen ooit echt genoten heb van dat eten. Ik sla het doorsnee appeltaartje op het terras tegenwoordig meestal over. Toastjes met brie en kant-en-klaar smeersels kunnen mij niet meer bekoren. En we hebben net besloten dat we dit weekend de laatste keer kant-en-klaar huzarensalade hebben gekocht voor bij de barbecue. Er zitten teveel toevoegingen in.

Geniet ik minder nu ik dat allemaal oversla?
Integendeel! Ik geniet volop!
Meer en meer geniet ik er van om iets te koken van verse en afzonderlijke ingrediënten. Ik kijk wat ik in huis heb en maak daar wat van. Soms gebruik ik hele simpele ingrediënten en toch zeggen Michel en ik 's avonds aan tafel genietend tegen elkaar 'wat hebben we toch weer een koningsmaal'. De kinderen blijven onverminderd klagen, daar valt nog wat terrein te winnen. Maar ook zij snoepen mee van noten, van kaas van 10 jaar oud, van ambachtelijke worsten van lokaal vlees, van cherry tomaten en we zeggen op een willekeurige avond 'goh, wat hebben we toch veel lekkers in huis.'

Ik iedereen kan aanraden om suiker te minderen. Het heeft mij al zoveel opgeleverd. Minder last van eczeem, minder last van stemmingswisselingen, meer energie, minder vatbaar voor kwalen, minder last van hooikoorts. In die zin blijf ik mij verwonderen over de invloed van voeding op mijn gezondheid.

Hoewel ik van mening ben dat er geen enkele reden is om onszelf of onze kinderen zoveel te belonen met snoep en lekkernijen in de mate zoals we inmiddels gewend zijn om te doen (hoe vaak hoor je mensen op een terras niet tegen elkaar zeggen dat ze het 'verdiend' hebben) en hoewel ik me veel liever omring door gelijkgestemden, toch is het belangrijk dat ik zonder oordeel blijf luisteren naar andere opvattingen.

Dat gezegd hebbende wil ik toch afsluiten met een leus die past in mijn kringetje van gelijkgestemden, want hé, jullie komen tenslotte ook niet voor niks hier lezen.

Minder toevoegingen, meer genieten!

12 opmerkingen

 1. Hoi Anita,
  Ik vind het heel belangrijk om bewust te eten! Maar zo nu rn dan vind ik het ook heerlijk om iets zoetigs te snoepen en daar kan ik dan toch ook weer van 'genieten' hoor.
  Ik probeer het niet al te zwart-wit te zien en te doen. Probeer op te letten wat ik eet, maar als ik daarom niets zoetigs mee zou eten, zou dat op den duur een straf worden en dat mag volgens mij niet gebeuren...
  Ik spreek puur voor mezelf hoor, zonder oordeel...
  Ik wens je een heerlijke zondag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mirjam,
   Bedankt voor je reactie. Je laat me nog iets meer nadenken over genieten. Nee, een straf moet het niet worden om zoet of snoep te laten staan. Tegenwoordig zie ik het niet meer als straf om te laten staan, maar juist dat anderen daar anders over denken daar moet ik me bewust van blijven. Daar moet ik geen oordeel over hebben.

   Groetjes Anita

   Verwijderen
 2. Mooie afsluiter! Ik ben allergisch voor suiker wordt er echt heel ziek van...Dus ik geniet veel meer in mijn leven zonder suiker.. X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent zelfs allergisch voor suiker! Als het rechtstreeks je gezondheid beïnvloed dan geniet je inderdaad meer zónder suiker.

   Verwijderen
 3. Helemaal waar! Wij zijn nog steeds bezig om dat een beetje voor elkaar te krijgen hoor, maar het begint wel een sport te worden om puur te eten :-) En als dat lukt is dat idd genieten! Fijn om hier inspiratie te blijven opdoen want het valt niet altijd mee ;-)...
  Liefs, Mirjam.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk om te horen dat je hier inspiratie vindt. Voor mijzelf is het ook een zoektocht.

   Verwijderen
 4. hoi Anita, je hebt helemaal gelijk, langzaam aan gaan wij dat pad ook op..........

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik probeer zoveel mogelijk zonder toevoegingen en vanuit pure ingrediënten te koken ivm de Coeliakie van Tessa ook noodzakelijk. Maar zonder zoet, zijn haar producten 'niet te eten', daarom zit er vaak (niet altijd) suiker en chocolade bij haar koekjes en andere traktaties. We hebben ook wel gewone glutenvrije 'blanco' biscuitjes, maar die smaken naar niks zei Tessa. Ik vond dat onzin, heb ze geproefd en ze heeft gelijk. 't smaakt naar niks... dus die doopt ze in thee, dan smaakt het daarnaar :-)
  Ze drinken veel water, soms aanmaaklimonade of sap aangelengd met water. Maar af en toe een traktatie moet kunnen. Dus hebben we snoepjes (mét en zonder suiker) en bio-chips in huis. Maar ze houden ook van hartig, dus die oude kaas hebben wij ook en noten. Dus... we doen ons best, maar zijn er nog lang niet, zeg ik heel eerlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij is het ook een zoektocht. Uiteindelijk is er wel veel te vinden om van te genieten, maar af en toe heb ik ook geen zin om me er mee bezig te houden.
   Ik heb ook wel eens iets voor de kinderen gemaakt dat ook niet bleek te smaken. Daar moest ik ze dan ook gelijk in geven.
   Super dat je zo je best doet om toch iets lekkers te maken voor Tessa.

   Verwijderen
 6. Ik kan inderdaad wel genieten van een stukje chocola 's avonds moet ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En als je hele pure chocolade hebt, met een hoog percentage cacao, dan is het ook nog gezond ;-)

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!