Drie Dingen op Dinsdag ~ de aftrap

Vandaag is de eerste dinsdag van de maand en dat is de dag om verslag te doen van mijn Drie Dingen op Dinsdag. Klik hier als je het bijbehorende logje wilt lezen.

Heb ik de Drie Dingen gehaald?
Ja, ik heb ze gehaald! En ik voel me opgelucht.
Januari was niet de makkelijkste maand voor mij. Over mijn - achteraf met de foto's erbij toch best leuke - belevenissen de afgelopen maand had ik gisteren willen schrijven, maar ik en mijn pen hebben zich het vuur uit de schenen geschreven om de laatste scene te schrijven van Moord in het Blair House. Man, wat spannend!
Nu de druk van de Drie Dingen er af is vraag ik me wel af of ze hebben bijgedragen aan de stress van de afgelopen maand. Ik voelde een grotere druk van mijn werk, maar mocht ik een patroon in de stress herkennen dan laat ik de Drie Dingen weer los.

Om even het geheugen op te frissen, hieronder de Drie Dingen:

1) de stapel kinderknutsels (weer eens) uitzoeken.

Kinderknutsels: het gaat om de bovenste plank. 


2) iets van mijn handwerklijstje maken.

adventlap (naaien)
kerstboomrok (naaien)
rok verkleinen (naaien)
breinaaldenrol (naaien)
rugtas (naaien)
handwerkmand (naaien)
poppendekbed rozenstof (naaien)
regenboogdeken voor poppenbed (breien of haken)
vest voor mezelf (breien)
groot speldenkussen met afvalbakje voor aan de naaimachine (naaien)
pipi schort 2 x (naaien)
heidi kostuum (naaien)
zeemeerminnen kostuum (naaien)
poppenslaapzak (naaien)
sokken (breien)

3) de laatste tien scènes schrijven van mijn boek.

En hoe verging het mij:
1) De kinderknutsels zijn opgeruimd. De onderste plank heb ik ook uitgezocht. Dat was extra. De kinderen herontdekken daardoor hun mooie knutselboeken, wat precies het doel is van het opruimen van kinderspeelgoed.
Ook heb ik de gewoonte aangenomen om meteen naam en datum op de tekeningen te schrijven die uit de schooltas komen. Deze tekeningen gaan in de 'uitzoekbak' van de papierla in de keuken, want niet alle tekeningen wil ik bewaren. Ik wil er naartoe werken dat alleen de te bewaren tekeningen op de bovenste plank komen te liggen.

Besteedde tijd: 2 uur2) Tja, het handwerklijstje. Ik wilde beginnen met sokken voor mezelf, want het is af en toe best koud op de fiets en ik wil ook graag lekkere warme sokken wanneer ik in het voorjaar in de tuin aan het werk ga. En sowieso had ik zin om weer iets voor mezelf te maken :-).
Maar ik had niet de juiste maat pennen. Van Wolfje kreeg ik een goeie tip, maar ondertussen had mijn moeder me ook al gemaild dat ik geen nieuwe moest gaan kopen want zij had nog wel in haar handwerkmagazijn. Hoera voor (groot)moeders bewaarzin.

Maar ja, die pennen had ik nog niet en ik wilde toch met iets beginnen van mijn lijstje. Ik koos voor de rok. (Klik hier voor het bijbehorende verhaal). Deze rok kocht ik in een opruiming, twee jaar geleden, twee maten te groot, met het overmoedige idee om 'm kleiner te maken.
Nou, die rok heeft me alle hoeken van het emotie-spectrum laten zien! Van 'dat doe ik even', langs 'ik wil het niet verprutsen', via 'ik waag me er niet aan', naar 'dit lijkt beschamend makkelijk te zijn'. En dan nog een nieuwe route langs 'ik ga 'm uiteindelijk toch niet aantrekken', naar 'waar ben ik aan begonnen', 'ik doe dit nooit weer' en 'het wordt toch niet mooi' via 'het blijkt helemaal niet beschamend makkelijk, maar gruwelijk ingewikkeld met zo'n boord' naar het uiteindelijke 'het is gelukt, je ziet er niets van en hij is precies zo geworden als ik voor ogen had.'

Een ding weet ik wel zeker: kleding vermaken komt niet zo snel weer op mijn handwerklijstje. Dat is geen nadeel, want dan groeit mijn lijstje ook niet zo snel weer aan ;-).

Besteedde tijd: 3,5 uur

zijnaden zijn ingenomen. 

De kleur is een beetje flets geworden op de foto.
De kleur van het naaigaren was perfect!
Het boord er weer netjes opzetten was het meeste werk. 


Tot slot:
3) Toen ik doel nummer drie op schreef, heb ik mezelf wel een beetje uitgelachen. Tien scènes schrijven?! Wist ik wel hoeveel tijd daar zou kosten?!
Dus eigenlijk begon ik er aan met het idee dat ik het niet zou halen, maar dat vond ik niet erg, want elke pagina dichter bij mijn einddoel was al meegenomen.
Halverwege januari was ik redelijk ver en begon ik te geloven dat ik het zou kunnen halen. Ik ging rekenen met de vrije uren die ik had en hoeveel ik in die tijd zou kunnen schrijven. In theorie zou dat moeten kunnen. Maar ja, dat is theorie. De praktijk loopt altijd anders.
Toch heb ik het afgekregen, mede omdat ik zelf helemaal op ging in het verhaal en er zelf graag verder aan wilde schrijven. Zoals je als lezer niet kunt wachten om verder te lezen. Af en toe riep ik tegen Michel 'ik vind 't zoooo spannend!' en dat terwijl ik weet hoe het afloopt, haha!

Ik schrijf heel ouderwets met de hand; pen op papier, dan kan ik snel doorhalingen maken of een zin later nog weer gebruiken. De komende tijd ga ik alles overtypen en dan verschijnen er weer deeltjes op mijn blog. Vanavond de eerste! De eerste van het slot zeg maar.

Besteedde tijd: ca. 20 uur

Velletje na velletje volgeschreven. 
Drie Nieuwe Dingen op Dinsdag


Ik ga even uitrusten van mijn Drie Dingen van januari, maar toch heb ik al nagedacht over een nieuw drietal.

Het eerste is heel saai: iets van mijn handwerklijstje. Dat worden waarschijnlijk de sokken, want daar ben ik inmiddels mee begonnen.
Het tweede wordt het beddengoed strijken. Daarvan heb ik al een tijdje een wasmand vol staan.
Over het derde Ding heb ik wat langer na moeten denken. Niet iets al te tijdrovends. Februari is tenslotte een korte maand. Ik denk dat ik een kastje ga opruimen. Dat blijft voldoening geven.


17 opmerkingen

 1. Goed bezig. Drie blijft een magisch getal. Een kennis van mij vindt een dag geslaagd, als het haar is gelukt om tussen werk, gezin en huishoud 3 (vaak kleine) dingen van haar "uitstel-taken" te doen.

  De "vermijdende" gedachten rond de rok herken ik heel goed!
  En wat is ie uiteindelijk mooi gelukt!!! - Wat houden wij ons toch soms - onnodig - voor de gek, vindt je niet? En we kunnen het best. Het is vaak een kwestie van er gewoon aan beginnen...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je mooie reactie. Wat leuk dat je dat voorbeeld noemt van je kennis.

   Dat vermijdende vind ik ook een vreemd fenomeen. De weg die je soms moet gaan om bij de finish te komen...pfff!!
   En inderdaad we kunnen het best, maar zodra we dat denken, vinden we dat zelfoverschatting. En gaan we vermijden.
   Het is inderdaad een kwestie van er gewoon aan beginnen. Niet met het doel om het meteen af te maken, maar een begin maken. Hup de schaar in die stof!

   Verwijderen
 2. wat goed dat je alles hebt gedaan wat je je voornam.
  En het hoeven geen super doelen voor februari te zijn toch? Een kastje als nr 3 lijkt me prima :-)
  Super dat je het boek af hebt, ik ben zeer benieuwd naar het einde!! Kan dat nr 3 niet zijn? De scenes uittypen?
  x Emilie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!
   Alle scenes uittypen is inderdaad een doel op zich. Eigenlijk zijn mijn Drie Dingen op Dinsdag extra. Vandaar dat ik ze klein wil houden :-)

   Verwijderen
 3. Heerlijk dat je drie dingen zo goed gelukt zijn! En ach, met de dingen van februari komt het ook vast helemaal goed, succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal haal ik inderdaad de doelstellingen, ondanks rekken, uitstellen en vermijden :-)

   Verwijderen
 4. Dat is dan toch nog goed gelukt! Dat van die stress herken ik wel, daarom ben ik er ook (in ieder geval voorlopig) mee gestopt. Het lijkt zo weinig, maar op de een of andere manier geeft het toch net iets teveel druk.
  Die rok is mooi geworden! En fijn dat het schrijven zo goed ging. Als het eenmaal loopt is het inderdaad heerlijk, maar soms moet je er echt even voor gaan zitten... (als ik doelen zou stellen deze maand, dan was het afmaken van mijn boek daar één van). Succes met de februari doelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat die stress betreft begrijp ik nu waar je steeds over schreef. Die doelen blijven toch steeds in je achterhoofd hangen.

   Afgelopen maand heb ik extra veel geschreven, wat wel ten koste is gegaan van andere zaken, maar het voelt wel als een overwinning dat het me gelukt is om het verhaal af te krijgen.

   Veel plezier met het schrijven van de andere helft van je boek.

   Verwijderen
 5. Goed zo alles gehaald. Ik vind je rok heel erg leuk. Goed dat het gelukt is zeg. Je kunt echt meer vertrouwen in jezelf hebben want je hebt het toch maar weer gedaan. Ik zou het niet eens kunnen. Gewoon een beetje jaloers op je naaikunsten.

  En je kast weer op orde en ook nog je verhaal afgeschreven nou nou. Ik zou bijna zeggen je hebt de laat veel te hoog liggen. Verstandig dat je deze maand het wat rustiger aan gaat doen.
  Die kasten moeten natuurlijk ook weer eens onderhanden genomen worden. Verstandig dat jedit als derde punt zet.

  Ik geloof dat ik ook zo iets eens moet doen. Dan komen hier dingen ook af. Ik zal ook eens denken over Drie Dingen op Dinsdag. X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Michel zegt wel eens dat ik de lat niet altijd op de Himalaya hoef te leggen ;-)

   Verwijderen
 6. Geweldig Anita, dat je alle drie de dingen hebt gedaan en afgemaakt ook nog. Ik kan me voorstellen dat je best trots op jezelf bent en dat mag ook, want het was best heel wat allemaal...
  Afijn, de planken zijn opgeruimd, de rok kun je nu aan en het boek is af.
  Ik ben heel benieuwd of je de volgende drie dingen weer gaat halen...
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Mirjam. Ik denk dat ik 2 van de 3 doelen moet kunnen halen. De sokken lukt misschien niet, dat gaat niet zo snel als ik dacht.

   Verwijderen
 7. Ik vind jouw Drie-dingen-op-dinsdag echt een mooi idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je.
   Het idee is oorspronkelijk van Geertrude Verweij

   Verwijderen
 8. Hey, even OT: zou je me willen mailen? Ik heb een slotje op mijn blog gezet en zou het leuk vinden om jou uit te nodigen!

  moiradoethaarding apstaartje gmail punt com

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat heerlijk dat dat wat je je had voorgenomen ook deed......wie weet ga ik meedoen. Zou voor mij ook niet gek zijn.
  Enne.....de tekeningen die ik niet kon weggooien, maar ook niet wilde bewaren gaf ik nog een tweede kans als boekwerk op de wc. Ik deed er gaatjes in een een touwtje door en de kinderen zaten er dan nog eindeloos naar te kijken als ze op het toilet zaten.
  Dag, Madelief.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!